mandag 19. november 2007

Uke 41 Nærøyfjorden

Tur Fyre - Grindaflethytta - Flåm - Gudvangen

F8&hl=no&msa=0&msid=113836071870890136600.00043d2a569bcb2ef7f29&ll=60.903064,6.957092&spn=0.309867,1.2854&t=h&z=10&om=1

Steder: Fyre/Stalheim - Grindaflethytta - Flåm

Fyre/Stalheim:
Fra Nærøydalen kan du kjøre opp Stalheimskleivi opp til Stalheim. Det er 13 krappe svinger på 1,5 km, dette gjør at veien er kronglette, med en fantastisk utsikt. Fra den 3. svingen får du den beste utsikkten over til Stalheimsfossen og Sivlefossen. Det er 2 utrolig flotte fossefall. I dag er denne vegen mest brukt om sommeren for turister. På kanten av stupet er det velkjente Stalheim Hotel, der har mange kunstnere fått inspirasjon til noen av sine store kunstneriske verk. Stalheim Museu har 25 gamle lavteverksbygg, en av disse tilhørte gården til Kari! =O

Grindaflethytta:
Grindaflethytta er en hytte som blir drevet av Voss utferdslag. Hytten ligger på 1090 m.o.h. og ligger på en fjelltopp mellom Gudvangen og Aurland.
Hytten sto ferdig i 1972, men i 1992 ble den renovert.
Det er en hovedhytte, og en sikringsbu. I hovedhytten er det et stort oppholdsrom, og 2 soverom med 8 sengeplasser. I sikringsbua er det 6 sengeplasser og et lite kjøkken, dette ble ombygget sommeren 1998.
Hytten er selvbetjent, det vil si at det er proviant på hytten. Hytten står åpen til alle døgnets tider. Det er muligheter for vedfyring, utstyr for matstell og propan til koking.

Flåm:
Navnet Flåm betyr: Liten flate mellom bratte berg.
Flåm finner du inners i Aurlandsfjorden, omgitt av vakre omgivelser og bratte fjellsider.
Hvis du vil oppleve Flåm uten å gå kan du ta Flåmsbanen. På vegen ned fra Myrdalstasjon til Flåm er du omgitt av noe av den vakreste fjellnaturen i Norge. Du kan oppleve storslåtte fjell og nydlige fossefall. turen tar 55 min. og er en fin opplevelse.
Flåm er en liten bygd med 3 butikker, en dagligvarehandel og 2 suvenirbutikker. det er 450 innbyggere der og er det nest største tettstedet i Aurland kommune.

Historie frå stader mellom Fyrde og FlåmStalheim_Hotel_01

Stalheim

Stalheim har alltid vært et dyrebart motiv for norske og europeiske malere rundt. Særlig i nasjonalromantikkens tid, var Stalheims utsikt ett etterlengtet motiv.
Den norske maleren Johan Christian Dahl, står for det mest kjente bildet av utsikten på Stalheim, maleriet henger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Mange av bildene som er malt, hang på Stalheim hotell, mange ble også solgt til hotell gjester. Hotellet brant i 1959, og mange bilder gikk tapt.

Stalheim var i 1647 en postgård. Her ble Posten fraktet, fra Oslo, videre til flere postgårder og til de adresserte.
Det første hotellet på Stalheim ble åpnet i 1885, og bare ti år etter, var det plass til hele 150 gjester på hotellet. Den fantastiske utsikten fra Stalheim, lokket folk fra langt utenfor landets grenser. Keiser Wilhelm II har gjentatte ganger besøkt hotellet. I hans forbindelse, ble det reist en minnestein. Den står på et av de fineste utsiktspunktene på Stalheim, og heter Wilhelmshøi.


Grindafleten

Grindafleten stølsområde med beiterattar høyrde i fyrastninga til Undredal ved Aurlandsfjorden. Men ein gong i 1940 åra gjorde gardane på Vossestrand krav på stølsrettane der. Det fekk dei. Dei hevda at dei ein gong hadde hadde kjøpt stølsrettane av staten. Men staten var eigentleg i tvil om dei eigde det dei hadde selt til strendingane. Dette vart det ein tvist av. Vossestrand vann ei rettsak i 1951 og har framleis stølsrett på Grindafleten.

Ein gong for lenge sidan budde det ein mann i ei steinhytte på Grindafleten. Denne hytta går me forbi på fjellturen vår. Mannen, som varreinsgjetar, gjekk ein gong over til Mjølfjell for å henta ein flokk med reinsdyr. Det var tomt for rein i Grindafletenområdet. Han greidde åleine å gjeta heile reinsflokken over frå Mjølfjell. Det var nok særs vanskeleg og slitsamt.

Klassen på veg opp traktor vegenDSC00102.JPG


















Me går oppover Øvsthusdalen





Pause for å kle av seg













Bekkjen i Øvsthusdalen




Me ser bak oss på oppheims vatnet

Me ser bak oss på oppheims vatnet



Lise og Ylva på toppen
Lise og Ylva på toppen1v og 2v har komt opp på den høgste høgden på turen















Start på dagen på Grindaflethytta
start på dagen klokka 10.

start på dagen Klokken 10.00 starta vi å gå fra grindaflethytta. Været er strålende og vi er litt forsinka. Vi har 17km å gå, vi skal være i Flåm 15.00










Flåm
Snart nede i Flam.

Snart nede i Flam.Etter en lang hard tur over fjellet, er vi straks i Flåm. Der venter kajakene på oss. De skal vi i kveld padle ut til camp 2. Christi og Greg har laget til helstekt lam som venter på oss. Det skal bli godt...






Ferdig med ein lang dag
Kvelden er omme.

Kvelden er omme.Etter en lang kveld med nattpadling og helstekt lam. Er vi alle nå helt utslitte. Nå skal det bli godt med søvn..














KART over padle-ruta
Detta er ruta(den mørkeblå prika linja) me skal padle i veke 41! Me startar frå Flåm- Aurlandsjorden-Nærøyfjorden- så endar me forhåpentlegvis opp i Gudvangen.













stedsnavn rundt nærøyfjorden

Flåm: er en bygd i Aurland kommune. Bygden er mest kjent for flåmsbanen. Som er verdens tredje brattest normalsporede adhasjonsbane. Den er 20,2 km lang, og starter Flåm (2moh) og ender i Myrkdalen (866moh)

Skjerdal: er gard nr1 i Aurland kommune i indre sogn. I dag er bare 3 gardsbruk i Skjerdal.Geiteprodukt er den viktigste næringsvegen i Skjerdal.Det seies folk har holdt til der i flere tusen år. Mangen plasser kan man sjå dyregraver.

Undredal: er mest kjent for stavkirken som var bygd i 1147. Den er skandinavias minste kirke og har bare 40 sitteplasser. Geitost festivalen er den Underdal godt kjent for.

Dyrdal: i dei eldre historiane var Dyrdal bygdesenteret og også tingsted for Aurland.

Gudvangen: gudvangen blir kalla vikingenes dal. Gudvangen er sommarstid ein viktig stad for turisme. Gudvangen var i vikingtiden ett handelssted ifølge kjente og
respekterte historikere
. Under svartedauen mistet stedet alle
sine innbyggere og lå ubefolket. i flere hundre


Historie
Om padleruta. Flåm til Gudvangen

Flåm: Er kjent for flåmsbanen, det kommer mennesker fra hele verden og flåmsbanen fremstår som en av Norges størst og mest spektakulære turisttatraksjon. Flåmsbanen er av verdens bratteste jernbanestrekninger på normalspor. Nederst i flåmsdalen ser du utover aurlandsfjorden og sognefjorden, verden lengste fjord. Flåmsbanen ble påbegynt i 1923, det var hardt og bygge jernbanen og tunnelene. 1940 ble den åpnet for dampdrift og i 1944 var den ferdig elektrifisert, en av de første elektriske jernbanestrekninger i Norge.

Aurlandsvangen: Fra 1850 har det utvikla seg med handel, hotell, bank, dampskipskai og kommuneadministrasjon. De har også ett galleri som heter galleri Vinjum, aurlandskunstneren Johannes Vinjum. Samling etter Per Sivle.

Undredal: Det ble bydg en veg i 1988 og før det måtte folk komme seg til bygda via driftsveger og sjøen. I undredal er det ca 85 innbyggere, de fleste er geitebønder.
De har butikk med post og det er noe at grunnen er at folk bor der, og barneskolen er nedlagt. Kirken de har er veldig liten, det er plass til ca 20 personer. I Undredal har det vært bosatt folk helt siden svartedauen. Undredal er kjent for den hvite og brune undredalsosten og de har festival der hvert år om geittosten.




Dyrdal
Me er komne til Dyrdal langt inne i Nærøyfjorden.

Nærøyfjorden. Vi har kommet halvveis inn i fjorden og slår nå leir v verdens trangeste fjordbit. I kveld står curry på menyen.




Dyrdal dag 4
siste dag i dyrdal.

siste dag i dyrdal. Me skal no padla inn til Gudvangen. Det regnar godt no.












Fiskefangst
Matpause halvvegs til Gudvangen

Johnny har fiska og fått litt fangst





Utstyrslista for fjellturen Fyrde-Grindafletane-Flåm, veke 41!
Dette må du ha med deg av utstyr på fjellturen i veke 41!

Dette må du ha med deg:

  • Personleg utstyr:
      • Ullundertøy
      • Ekstra skift: Ullundertøy og ullsokkar
      • Ullsokkar
      • Vindtett evt. og vanntett bukse
      • Vindtett evt. og vanntett jakke
      • Gensar i ull eller fleece
      • Fjellstøvlar
      • Regntøy
      • Vottar/hanskar
      • Lue
      • Sjal/hals
      • Sovepose
      • Liggeunderlag
      • Fjellduk (viss du har)
      • Hovudlykt/lommelykt
      • Bestikk/fat/kopp
      • Drikkeflaska/termos
      • Toalettsaker
      • Kniv
      • Solkrem/sobriller

  • Fellesutstyr:
      • Lavvo
      • Telt
      • Stormkjøkken
      • Raudspirit
      • Kniv
      • Fyrstikke
      • Stearinlys
      • Toalettpapir
      • Såpe
      • Kart & Kompass
      • GPS

P.S: Pakk vanntett!


PAKKE-LISTE til kajakk turen i veke 41
Klikk deg inn her, så ser du kva du må ha med deg i kajakken.

Kort eller langermet T-skjorte til å padle i (best med ull eller kunstfiber)
Stilongs
Vind og vanntett jakke
Regnbukser
Varm genser
Badetøy, håndkle
Ekstra skift
Vannflaske/termos, niste
Evt. overtrekksdress til å padle i i godt vær
Evt. lue og hansker
Evt. solkrem, caps, solbriller, brillesnor
Evt annet som du trenger å ha med deg?

Det er lurt å pakke klær i plastikkposer!

http://maps.google.no/maps/ms?ie=UT

Ingen kommentarer: